20 Comments

Taica-miu a lucrat 20 de ani in investitii financiare. Iar eu lucrez de 6 ani in investment banking - ma rog, in schelaria IT de sub el, dar tot se mai lipeste cate ceva.

.

Asta nu l-a impiedicat sa vina intr-o zi sa avem o "discutie", respectiv sa ma convinga sa pun bani cu el intr-o schema piramidala... fiindca altii il refuzasera.

.

Deci, n-as putea sa dau un raspuns 100% valid la intrebarea implicita din titlu.

.

Dar si eu as merge pe optiunile tale.

.

In primul rand, oamenii pierd bani din cauza asteptarilor aiurea pe care si le fac. Vorba aia, cai verzi pe pereti si pasari care viseaza malai.

.

Asteptarile aiurea sunt consecinta fireasca a nestiintei. Vorba aia, urât nu esti, oleak di bătaie știi, deci esti bun de însurat... Dar daca mai vrei si altceva pe deasupra, ar trebui sa mai citesti oleak, sa vezi cu ce se mananca treburile astea de promit bani din piatra seaca si peste noapte.

.

Deci asteptari aiurea, necunostiinta de cauza (pun intended) si, deasupra lor, lacomia. Oamenii sunt lacomi.... Oamenii scot banii de pe card acum, si peste cinci minute ii depun in acelasi cont la banca, sa plateasca rata... Ei bine, oameni cu aceasta intelegere financiara (si nu numai) arunca banii pe geam si pe cuvinte simandicoase cu o lejeritate inspaimantatoare.

Expand full comment
author

Mor cand ii vad pe aia ca stau la bancomat in ziua de salariu, si pe urma dorm dupa ei la magazin sa se scobeasca de cash 🙄🙄

Expand full comment

Unii ar spune ca e semnul clar al lipsei de cultura financiara - eu as spune ca a devenit mai degraba cultura generala care nu prea se mai vede.

Expand full comment

Asta e o trasatura a oamenilor. Stiu ca era un studiu psihologic cu un effect Dunning-Kruger care a determinat ca un om nepregatit intr-un domeniu are tendinta de a crede ca stie, iar mai departe cade in plasa celor care ii spun ce vrea el sa auda, ca are dreptate. De aici si pana la a da bani in scheme piramidale e doar un pas. Iar la final cand se vede si cu banii luati si fara nimic la schimb, va cauta vinovati. Fara sa se gandeasca si atunci, ca vinovatul-sef il gaseste cand se uita intr-o oglinda...

Expand full comment

Fiecare generatie trebuie sa aiba Caritasul ei, nu? De cate ori se poate repeta istoria?... :)))

.

(Raspuns: o data in plus față de cat ai vrea)

Expand full comment

Dupa Caritas a venit FNI. Nici macar nu era alta generatie, era aceeasi, diferenta dintre prabusirea Caritas si ridicarea FNI a fost de doar 1 an.

Iar cand a inceput valul de privatizari si indisponibilizari, toti romanii dati afara aveau de ales, fie sa primeasca in continuare un salariu timp de 6 luni, fie sa primeasca toti banii dintr-odata cu obligatia de a-i pune intr-un fond de investitii. FNI oferea dobanzi fabuloase, iar romanul care nu era doar prost dar si lacom se grabea sa bage banii in FNI.

Si cand a picat in 2000 au pierdut toti banii. Imi aduc aminte cum se duceau sa faca demonstratii in fata ambasadei SUA, pentru ca faceau confuzia intre FNI si FMI...

Expand full comment

Poate tocmai din cauza intervalului de timp foarte scurt lumea s-a repezit la FNI. Isi spuneau ca n-are cum sa se repete țicneala cu Caritasul. N-are, dom'le, cum, fugi de-aicea!...

.

Ma pierdeam in carti, intr-un fotoliu parca magic de comod ce era, la lumina calda a unei lampi puternice precum soarele, sub o pendula veche... si auzeam pe fundal cum sa stau linistit, ca FNI veghea - fix pentru mine.

Expand full comment

Eram in facultate si lucram ca intern la un birou de avocati pe vremea aia (biroul lui Valeriu Stoica, desi el era ministru, iar firma era tinuta de sotia lui). Veneau cu zecile oameni care nu isi permiteau avocati sa caute avocat promitand ca isi vor imparti banii cu avocatii, dupa ce reusesc sa castige de la FNI...

Iar daca le spuneau avocatii ca este ca un Caritas, le raspundeau "Asta nu pica, pentru ca aici e bagat statul roman" etc... Si mai era si "garantarea" aia din partea CEC...

Expand full comment

Da, da, statul roman si garantiile...

Poate garantia altor si altor gauri de acoperit pe spatele omului de rand.

Expand full comment

Fair enough!

Expand full comment

Nu dau sfaturi financiare nimănui pe crypto.

Spun crea ce fac,bazat pe conceptul ISO2002020.Acumulez XRP, XLM ,fac un pic staking pe DOT și BNB.Atat.

Expand full comment

Apropo, merita DOT?

Am senzatia ca tot ce castigi din staking pierzi prin scaderea valorii de tranzactionare. Pare suma zero, at best.

Expand full comment
author

Da, e dubios cu stacking-ul

Expand full comment

Asta pentru ca nu cunoști piața, și mai ales qfs .Sistemul de plăti internaționale de plăti care va înlocui Swift prin cele doua cryptomonede:Ripple și Stellar.

Ai White paper pe coinmarketcap.com dacă ești curios.

Urmăresc un singur economist american:Peter St Onge,dacă ii urmărești postările vei înțelege ce se întâmplă în sistemul financiar-bancar mondial.

Expand full comment

Benjamin Cowen e bun pe analiza de piață BTC,dar el nu va zice niciodată, ca mine ,ca BTC a fost creat de Darpa prin șeful echipei Eric Rescorla,ca o operațiune Deep State pentru a introduce noul sistem digital de plăti, sau CBDC,cum mai e cunoscut.

Expand full comment

Scuze,nu pot edita commentul,dar înțelegi mesajul.Sistem de plăti.

Expand full comment

As long as it makes you happy... Good luck!

:)))

Expand full comment

Think on the long term.

Expand full comment

a picat la fix articolul asta, de vreo 3 zile îmi apare reclama asta pe fb, i-am dat block, X, orice, tot îmi apare

sincer baiatu pare credibil

https://fb.watch/nCg0xIp2cn/

Expand full comment

Nu m-a atras niciodata o schema de "get-rich-quick", iar crypto si NFT-urile (ceva mai subtil la NFT-uri) asta promiteau.

Eram chiar amuzat cand stateam de vorba cu diversi "investitori" in crypto care ma contactau, mai ales pe Linkedin, sa ma convinga sa investesc. Multi erau scammeri, aceia usor de recunoscut, dupa celebra fraza "am un unchi care imi da ponturi". Dar cei care realmente investisera si incercau sa agate altii in schema, desi nici ei nu intelegeau prea bine ce au facut, erau pe departe cei mai amuzanti.

Aveau fraze si idei luate de la altii, toti promitand viitorul, bitcoinul fiind "prima moneda virtuala". Invariabil intrebarea mea pentru ei era "Do you know what SDR is?"... 99% spuneau ca nu. 1% spuneau ca da, dupa 10 minute, in care cautau pe google si incercau sa inteleaga... Si acolo se termina discutia. Moneda virtuala creata inca de acum 70 de ani de Fondul Monetar International le era necunoscuta. Eu invatasem despre ea din Facultate, la Drept Financiar.

M-am invartit prin cercuri ale unor investitori in hedge funds si venture capital si stiam de pe atunci ce se discuta si cum despre monedele virtuale. Scheme Ponzi. Valoarea unei monezi dintr-o tara, este data de cantitatea de aur pe care banca nationala o detine. Valorea unei monezi crypto este data teoretic de valoarea pe care o asuma investitorii in ea, ceea ce este ipotetic. Da, poti castiga, asa cum castigasera si aia din anii 91-92 din Caritas, dar mai devreme sau mai tarziu schema pica, pentru ca nu exista un numar infinit de investitori si nici nu se pot crea mai multi bani pentru a se creste valoarea unei monezi virtuale.

E logic... Dar multi lasa logica la o parte si se arunca dupa miraje.

Expand full comment