7 Comments
Oct 9, 2023·edited Oct 9, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Intamplare de azi:

Cobor cu cel mic sa-l duc la gradinita si in drum spre masina trecem pe langa tomberoanele de gunoi si sacii ecologici plini cu sticle de plastic de toate dimensiunile. Pentru ca asa suntem obligati de mUE sa selectam ce vor ei, nu ce vrem noi.

Inevitabil trecem pe langa o tantica care scormonea de zori prin sacii de plastic in cautarea sticlelor de 2L ca sa le dea la aparatale alea grozave de-ti da 20-50 bani/sticla daca "reciclezi".

So...one sucker's trash is another man's treasure. Practic am muncit/produs pentru un om al strazii ca selectez eu sticlele si altul le da mai departe pe bani.

Expand full comment
author

pai le poti cara si tu, nu? :)))

Expand full comment
Oct 9, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Nimic de comentat, intotdeauna apreciez oamenii care sunt "nespalati" pe creier, si pe care deci si-l folosesc. Ca din aia care se spala des pe creier sunt saturat, unii fac asta contra cost in prime time. :)

Dincolo de astea, astept sa se deschida (poate in colaborare cu niste chinezi, care sunt mai cunoscatori) vreun fast food gourmet pentru hipstareala de pe Calea Victoriei, specializat in frigarui de viermisori, snitele din "carne vegana" date prin faina de greierasi, plus fripturica de gandacei.

Expand full comment

Foarte bun decalogul din 9 pasi!

Cele mai triste sunt punctele cu creditele de carbon si cu centralele nucleare.

.

Anul trecut am fost impactat direct in activitatea mea de creditele de carbon. Absolut nimeni din gigantul financiar in care lucram nu stia cum ar trebui sa fie implementate -- dar toti urlau ca e o dezvoltare critica pentru banca (escalari peste escalari), pentru ca niste traderi destepti (NU in sensul peiorativ, pentru ca trebuie sa ai totusi cap ca sa gandesti inginerii din astea) descoperisera ca pot face niste plusuri de "cateva" milioane de euro pe portofoliile lor.

.

In finantele de top (nu alea de le bajbaie guvernul Romaniei) exista niste combinatii atat de exotice, incat te doare mintea. Dar mai lipsite de substanta decat creditele de carbon... mai rar. Vorba ta, aer. Sau mai degraba praf in ochii multora, bani grei in buzunarul catorva.

.

Cat despre centralele nemtilor... e o alba-neagra nerusinata... Ba e bun pe nuclear, ba e nashpa... Atata se mai coiesc europenii, in timp ce pe partea ailalta a lumii, chinezii ii dau inainte fara atatea procese de constiinta (false).

.

In final, raman la ideea ca, pentru Romanica noastra, sa mai adunam la un loc, pe bani sau nu, niste ambalaje -- in loc sa le aruncam aiurea unde ne pica la indemana -- nu e o idee rea. Dar... sa vedem practic ce va fi.

Expand full comment

2. La ora actuala cand vrei sa cumperi un bilet de avion ti se baga subtil o optiune (optiune doar deocamdata) sa contribui la plata unei taxe pentru combustibilul poluant consumat cand te plimba pe tine avionul... Ma intreb, si cu ce ajuta asta? Unde se duc banii astia?

4. Acum 15 de ani tot prin SUA se facea o campanie cu bautul de lapte prin scoli. Voiau sa puna masini sa distribuie cutii cu lapte copiiilor. Problema era ca laptele respectiv era mai degraba un lapte condensat, care avea un gust groaznic, iar copiii oricum nu erau mai amatori de lapte. Au ajuns pana la urma la un compromis. Au pus niste automate Coca Cola care distribuiau un lapte cu gust de cola. Bautura se chema Vio si a fost un esec penibil, pentru ca nimeni nu se atingea de ea. Au scos-o Coca Cola din fabrica dupa numai cateva luni si au incercat sa o stearga si din istoria oficiala... Se gaseste si acum pe google Vio...

6. Aici Romania este cu mult inaintea tuturor. Era din 1994 recomandarea guvernului Vacaroiu pentru romani sa alerge prin casa pentru a se incalzi si sa isi faca borcane cu muraturi...

8. Germania si energia nucleara... Ce mi s-a parut cel mai penibil atunci cand a fost facut de madam Merkel analiza, impreuna cu desteptii ei viitori angajati la Gazprom era ideea de ce nu e bine sa ai centrale nucleare. Pe de o parte spuneau despre deseurile radioactive a caror depozitare este foart costisitoare. Evident nu vorbeau de nota de plata pe care anual Germania o platea Rusiei pentru gaze, care era ametitor de mare fata de costurile unui depozit cu butelii toxice. Pe de alta parte vorbeau de riscurile de fisurare a reactoarelor si dadeau exemplul Fukushima... Stupid, pentru ca Fukushima a suferit un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, ce a cauzat incidentul de la centrala nucleara. O simpla cautare cutremurelor din Germania ar duce la concluzia ca ultima data cand teritoriul Germaniei a fost lovit de un cutremur de 6 grade, a fost in 1356, chiar si atunci cu epicentrul in Elvetia...

9. Nu dau asa repede faliment. Partea cu masurile in energie este ca tot ce vine de la UE este recomandare, nu au dat directive unanim aplicabile, pentru ca nu au cum. Fiecare stat ar trebui sa isi alinieze legislatia si asta ar cauza probleme pentru ca nu poti cere statelor sa interzica (cu alte cuvinte sa inchida) productia pentru companii private. Cu atat mai mult cu cat multe din ele sunt investitii straine.

Personal am lucrat in trecut in arbitraj international si stiu care e marea problema a Comisiei Europene atunci cand calca in strachini si incearca sa impuna ceva care afecteaza investitiile. Daca ai o companie din Italia care a investit si detine o centrala cu gaze de sist in Romania si incerci sa obligi Romania sa o inchida, statul roman va face asta, dar se va activa o clauza din tratatul bilateral de investitii dintre Romania si Italia, care va trimite procesul de arbitraj la curtea de internationala ICSID de la Washington. Unde 95% sunt hotarate pentru investitori, pentru ca cei de acolo au o durere mare la spate de ce a decis Comisia Europeana... De asta, Comisia Europeana va face doar recomandari, care nu costa nimic si dau bine la publicitate.

Pe de alta parte, media face circ pe marginea subiectului, dar asta se intampla de cativa ani, fara sa vezi vreun rezultat...

Expand full comment
author

ce am mentionat acolo e aprobat de Parlamentul UE si o sa fie obligatoriu.

Expand full comment

Stiu. Dar directiva aceea vorbeste de o tinta de 45% energie regenerabila, nu 100%. Da, sunt destui "experti" care vorbesc de independenta totala de combustibili fosili, dar cei din Comisia Europeana sunt mai realisti, nu se apuca sa interzica total.

Directiva tinde spre decarbonizare cum i se spune. Oricum sunt tari, cum e de exemplu Franta, unde aproape 70% din energie vine din centrale nucleare. Nu se vor apuca sa desfiinteze centrale nucleare pentru a construi panouri solare.

Aia din Italia sunt de-a dreptul amuzanti, ca au raspuns Comisiei Europene ca a construi panouri solare dauneaza agriculturii si ii impiedica pe turisti sa se bronzeze vara...

Expand full comment