13 Comments
Sep 13, 2023Liked by Sebastian Dracopol

De ce toată lumea întreabă dacă „știi un medic BUN”? :) Pentru că,_ca în orice altă meserie (inclusiv: arhitectură, webdesign, programare, instalații sanitare etc.), există și oameni pregătiți, dar și oameni PROȘTI. Inclusiv unii care sunt și foarte plini de ei și se simt cei mai tari.

Iar în medicină, este și mega-snobismul care apare din facultăți, pentru că,_când faci 6 ani de facultate, 3 de rezidențiat, specializare, gărzi, cafea pentru medicul specialist, și tratezi de la oameni cu stare bună la „sărăntoci”, atunci dacă ești și un pic beizadea/de bani gata, sau ai niște ego, o să ajungi să te crezi un „semi-zeu”, care din a-toata-sa bunătate și perfecțiune și cunoștințe fără măsură, îi tratezi „pe toți proștii”, ba chiar nici nu iei mult, în afară de salariul bun de la stat, cel de la particular, plus eventual diverse „mici” atenții în plic, salariu de la facultatea unde predai, sponsorizări de la diverse Big Pharma-uri și alte influensărisme TV/sau pe internet, unde e cazul.

Cei care aleg o meserie special pentru bani, cum sunt și destui care vin în zona de IT pentru că apar reclame pe Facebook în care ți se sugerează că poți să câștigi 3000-4000 de euro din programare dacă faci cursul, că așa câștigă alții, sunt cu siguranță și la Medicină, unde iarăși, pot exista specializări unde să nu fie chestii foarte complexe și dificile și cu o marjă mare de risc -- precum chirurgia, unde e mai greu să fii un medic prost.

Iar sistemul medical, mai ales cel de stat, unde sunt pile și influență, și managerul de spital numit politic, care taie și spânzură, evident că nu încurajează calitatea, transparența, performanța. :)

Problema e doar că dacă un IT-ist prost îți face o aplicație proastă, pierzi bani doar. Sau dacă un zugrav îți face o lucrare proastă.

Dar dacă un medic îți recomandă o operație de care nu ai de fapt nevoie, sau îți dă un tratament care îți face rău, atunci e mai nasol. Pentru că, în plus, partea de răspundere și de incompetență medicală, sau chiar malpraxis (care alte dăți nici nu există, dar e instrumentată și exploatată politico-mediatic) e rareori folosită la ceva. De ex., directorul spitalului de stat din Botoșani la care a murit acea gravidă care a așteptat după niște medici super-proști, a fost destituit de acolo ...și pus ca director în altă parte! Ăsta da, premiu de la stat, pentru servilism.

Și nu în ultimul rând, printre cei care își permit să meargă oricând la privat (în ciuda tonelor de bani pe care îi varsă și la stat, obligatoriu, din salariul brut) există și multă neinformare și snobism, că doar dacă dai un ban, automat e excelent totul, și perfect. Și, într-un fel, statistic probabil că e mult mai bine... acum nu pot decât să-mi imaginez cum e în multe locuri la stat, și mai ales în spitale regionale sau de localități mici.

Expand full comment
author

am auzit povesti horror cu medicii in localitati mici

Expand full comment

In 2020, in februarie chiar inainte de carantina am ajutat un medic neurolog de la Sibiu care avea niste dispute cu colegii ei. Femeia avusese experienta lucrului in Germania, reusise sa devina sef de sectie pe merit in Romania, dar avea problema politicii, politrucii din minister incercand sa o debarce in detrimentul altora...

La cateva luni dupa ce am ajutat-o am avut eu nevoie de ajutorul ei, aveam probleme masive de concentrare. Fusesem initial la un medic de la Sanador, care m-a sperit de nu mai stiam ce sa fac. Mi-a zis initial ca e posibil sa am o tumora pe creier, dar dupa ce consultatia nu a dat la iveala nimic, m-a scos ca sufering the narcolepsie. Care ar fi fost incurabila, dar tratabila cu medicamente si regim alimentar.

Am apelat apoi la medicul pe care o ajutasem si mi-a facut consultul la distanta prin whatsapp pe simptome si explicatii... Era de fapt burnout, iar medicamentele care imi fusesera prescrise erau doar niste suplimente alimentare. Iar narcolepsia desi exista, nu afecteaza cu nimic, cel mult e nevoie de somn mai mult noaptea (mi-a spus ca de aceeasi afectiune suferea Winston Churchill, care a trait mai bine de 90 de ani)...

Medicii romani de la clinicile astea renumite te omoara cu zile...

E ca mema aia cu Bula care credea ca are cancer si mergea de la doctor la doctor pentru ca toti ii spuneau ca nu are nimic, pana ajunge la un doctor care ii spune ca problema lui e la cap...

Expand full comment

NU VA DUCETI LA MEDICI NERECOMANDATI SI TINERI, you said.

Pai, aia tineri cu potential pleaca (in mare parte), deci n-au cum sa imbatraneasca si, intre timp, sa primeasca recomandari.

Cei recomndati si batrani... err, mor.

Deci unde sa ne ducem?

Ma rog, unde sa se duca altii, ca eu sunt dus de mult...

Expand full comment
author

nu m-as duce la un doctor sub 37-40 de ani, esti material didactic. Si vara asta mi-a confirmat temerea. Asta nu inseamna ca ceilalti sunt geniali, e doar de sanse. E drept ca nici peste 55 nu m-as risca.

Expand full comment

O alta varianta ar fi homeopatia.

.

De cand cu vaccinul anti-Covid, eu mi-am dereglat complet imunitatea. Ajunsesem sa racesc cel putin o data pe luna.

.

De prin aprilie, tanti homeopat m-a pus pe picioare cu niste granule pe care le iau 3 zile, la interval de o luna, o luna jum'ate.

.

Eu ii spun "vrajitoarea".

Ea ma intreaba ce s-a mai intamplat cu mine, eu ii spun c-am inceput sa alerg - si ea ma intreaba daca dorm cu sosete.

Ea ma intreaba ce s-a mai intamplat cu mine, eu ii spun c-am inceput si sa inot - si ea ma intreaba daca mi-e frica de soareci.

.

Dar, cum-necum, m-a pus pe picioare. Schimbarea in bine e clara.

Expand full comment
author

interesant. Dar nu merge la toate.

Expand full comment
Sep 13, 2023Liked by Sebastian Dracopol

În România medicii tineri îi moștenesc pe cei bătrâni! De la ei învață să se poarte urât cu pacientul, să nu fie empatic și să-și aștepte șpaga. Mă întreb oare de ce cei care pleacă afară cu metodele învățate de la noi nu se comportă la fel și acolo?

Expand full comment

Înspăimântătoare experiente, care imi accentueaza teama nativa de sistemul medical 🫣

As fi interesata de ce surse ati folosi pentru a obtine recomandari de medici cu reputatie corecta, in afara de cerut opinii de la reteaua sociala, pentru cei nesociabili?!

Mulțumesc

Expand full comment
author

cei ok mi-au fost recomandati de medicul de familie, cunostiinte sau de alti doctori

Expand full comment

Nu știu ce să zic de nerecomandarea medicilor tineri. Am doua probleme cronice la ochi și urechi și pot spune că niciun medic "vechi" nu au auzit de ele sau au zis că "nu ai nimic".

Și am fost la profesori universitari, cei mai buni și mai scumpi din romania, o consultație a costat 900-1000 lei.

Pe de altă parte am nimerit niste medici tineri, care erau la zi cu research-urile noi și au fost super de treabă, mi-au explicat și m-a bucurat când chiar au citit despre problemele mele între consultații.

Contează mai mult pasiunea și dorința de a ajuta decât vârsta. Am întâlnit și medici în vârstă și cunoscuți foarte de treabă.

Expand full comment
author

prin tineri ma refer sub 35 de ani, cred ca da, cam pana prin 50+ sunt in forma, apoi, ca si programatorii, cred ca au vazut tot si nu ii scoti din ale lor.

Expand full comment