14 Comments
Aug 23, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Păi în țara în care aproape totul se face la mișto, de ce educația ar fi diferită? Și uite așa se ajunge să nu faci diferența între o sarcină și o hernie.

Expand full comment
author

Corect

Expand full comment

Pe mine ma amuza cei care acum vocifereaza ca nu posibil ca Romania sa nu aiba universitati in acel top pentru ca "avem olimpici". Placerea mare este de a ne lauda cu cei dintre noi care au reusit sa se afirme.

Nu i-am auzit pe americani sa se laude ca ei sunt cei mai tari, pentru ca l-au avut pe Mark Twain, sau pe germani ca l-au avut pe Schophenhauer ori chiar si pe Italieni ca l-au avut pe Verdi.

La noi se lauda romanasii cu olimpicii. Uita insa ca de cele mai multe ori, acei olimpici au reusit prin forte proprii, fara sprijin din partea sistemului sau a societatii. Ba din contra, au reusit in ciuda, invatamantului dezastruos si a societatii bolnave, poate cel mult cu ajutorul vreunui profesor care nu s-a implicat in sistem. Iar mai departe, acei olimpici nu vor deveni cadre universitare in Romania, nu e loc pentru ei. Daca nu cunosc pe cine trebuie ar fi repartizati pe la vreun sat sau orasel de provincie unde ar putea antrena un alt viitor olimpic. Dar cel mai probabil vor pleca pe la altii, cu o bursa Erasmus si nu se vor mai intoarce decat sa isi viziteze rudele...

Pana atunci, universitatile romanesti nu vor fi in top 1000. Dar vor fi probabil in top 10000, foarte posibil inaintea multor tari din Africa centrala.

Expand full comment
author

la noi se lauda cu orice, avem mari complexe ca si natie din pacate.

Expand full comment
Aug 23, 2023·edited Aug 23, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Am tot spus - si probabil o sa mai repet pana la sfantu-asteapta: nu (mai) exista un SISTEM de invatamant romanesc. Speranta mai ramane doar in combinatiile de:

1. Pedagogi talentati, care sunt capabili sa inteleaga nevoia reala a copiilor, si apoi sa le livreze corect informatia care le trebuie. Deci oameni care cresc alti oameni, nu profesori care indeasa informatie pe nerasuflate, doar ca sa ingrase o nota de admitere la liceu.

2. Copii inteligenti si - poate mai important - AMBITIOSI, capabili sa se puna singuri si devreme pe un drum, capabili sa discearna in noianul de informatie bruta care-i inconjoara si sa asimileze informatia care le foloseste pentru a parcurge drumul acela (sau a-l corecta).

3. Parinti capabili si dispusi sa intervina acolo unde copilul are nevoie de ajutor (atentie, NU ma refer la pile, spagi, interventii - ci la parinti care, indiferent de situatia materiala, sunt acolo cand mai trebuie tras de copil sau de profesor).

Din pacate, aceste combinatii sunt din ce in ce mai rare.

Si povestea poate fi extinsa si la alte asa zise sisteme - cele mai vizibile de pe strada fiind cel medical si cel al politiei.

Chiar am gasit in cartea pe care o citesc acum o chestie care se potriveste: "o imbinare de neomenie si birocratie care da neomeniei o infatisare si mai neomenoasa".

...problema e CĂ CArtea (scuzati, dar fara universitati in Top 1000, mai avem pretentii la cum n-e exprimam?) se referea la aparatul administrativ german sufocat de nazism si ingropat de bombardamentele aliatilor in cel de-al doilea razboi mondial -- dar replica se aplica foarte bine aproape 80 de ani mai tarziu, in Romania anului 2023.

Expand full comment

Eu pur si simplu pot numara pe degete profesorii buni pe care i-am avut. Si aici pun 5-8, liceu si facultate. In facultate pe langa faptul ca ii durea fix in **** mai erau si extrem de aroganti si mistocari unii din ei. Ca sa nu mai zic de ce frustrate am avut in liceu. Una care era profa de psihologie/logica/economie/economie aplicata etc. plangea la ore ca sia pierdut cainele, sau ca nu stie ce mobila sa isi cumpere...dar noi eram aia prosti. Sau diriga care pur si simplu dicta din manual cand preda....Profi alcolici, profi afemeiati, profesoare de religie speriate de bombe.

Expand full comment
author

la fel si eu si cu cat erau mai dilii si mai inutili cu atat erau mai absurzi, abuzivi si greu de suportat.

Expand full comment

ma gandesc si eu la experienta mea din sistemul educational.

cand eram la liceu, profesorii chiar castigau prost. prin 2000 si ceva, nevasta de atunci, incepatoare castiga cam 250 lei. nici cei cu vechime nu o duceau prea bine. acum orice profesor este mult peste acel nivel ca venituri nete. ma bucur ca nu mai au salarii de mizerie, cum aveau prin 2000 si ceva, dar ar trebui sa aibe si ei un sistem de evaluat performante.

nu imi aduc aminte de profesori foarte prosti, dar imi aduc aminte de unii buni. si cel mai prost din clasa stia matematica. bine, eram clasa cu A, cei de la mate-info. dar chiar si asa. la facultate am dat de profesorii spagari, afemeiati, betivi etc. acolo chiar colcaie.

Expand full comment

Abia aștept ziua când vor scoate deducerea de la IT. Care sigur se întâmplă curând. Va fi interesant

Expand full comment
author

ce anume le face interesante? Nu e ca si cum rezolva ceva la buget :))

Expand full comment
Aug 23, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Nu se rezolva, dar sunt curios cate firme vor rămâne prin Ro...:)) Și să vezi bucurie pe restul: pfoaaaa în sfârșit nu mai au it-istii deducere. In loc sa pună deducerea și la alte domenii să aducă investitori.

Hai cu criza, hai cu oportunitățile:)) ah, și buy gamestop and DRS. Nu s-a terminat jihadul in lumea aia. Vw a fost mic copil in 2008...

Expand full comment

va fi interesant intr-un sens masochist

Expand full comment
author

daca vine recesiunea tot isi vor da dragii bugetari afara, indiferent ce masuri iau acum,. pentru ca nu vor rezolva nimic punand impozite de 30% in timp ce la pensie si in spitale se moare.

Expand full comment
Aug 23, 2023·edited Aug 23, 2023

cam nasol daca se va intampla sa buleasca it-ul. 200.000 + cateva zeci de mii de oameni educati, capabili care inca au ramas pe aici si care produc 8% din pib. ofticatii ca nu platim acel 10% impozit uitaca de fapt sunt doar cateva zeci de mii care beneficiaza de aceasta reducere, dar care platesc procentual sanatate si social, dar pe baza mult mai mare fata de medie si primim in schimb fix pix. avem totusi onoarea de a tine in carca tot felul de capuse incompetente, in timp ce noi beneficiem de tot felul de evaluari de performanta.

Expand full comment