15 Comments

Am piratat destule jocuri sau filme la viata mea. Era si vremea in care ma duceam la librarie sa iau un teanc de DVD-uri sau CD-uri sa mai ard cu Nero vreun film sau vreun joc.

Am inceput de mic, tatal meu a construit in 1986 (a finalizat de fapt) un Spectrum 48k cu o schema piratata din vest. Construit acasa, cu piese adunate si construite de-a lungul a 2 ani... Dar la final la Craciunul 1986 aveam computer personal (scria la pornire 1982 Sinclair Research Ltd si cu trademark - asta ca sa se vada pirateria)...

Cred ca am fostul primul copil din Romania care practica pirateria. Aveam jocuri inregistrate pe benzi de magnetofon cateva zeci, cu mult inainte de CIP-uri, TIM-S-uri si practica jocurilor pe casete de casetofon...

Am cam renuntat la pirateria jocurilor dupa ce nu prea am mai avut timp de ele. Iar cele care le jucam erau fie remake-uri pe open source, fie le aveam cumparate pe steam sau GOG.

Despre software, ce pot sa zic, erau peste tot la toate firmele din Romania windows-uri piratate, multiplicate. Ce sa mai zic despre firmele de constructii, care si acum lucreaza cu autocad-uri piratate.

Aici in Malta, sotia lucreaza la un birou de interior design. Era obisnuita din Romania sa lucreze cu autocad 2019, 3DS Max 2020 si Sketch-Up. Aici? Este o verificare asidua an de an a tutoror firmelor daca au licente la programe. Asa ca firma la care lucreaza ea, au licenta pentru Autocad 2007... Nu au 3DS Max, iar la Sketch-Up se uitau si nu stiau sa il foloseasca... In Romania ar fi fost probabil folosit program piratat si instalat ala legal, cand venea controlul...

Vorba unui mentor de-al meu, diferenta dintre cum se fac afaceri in vest si in Romania, este cea dintre o manastire de maici si un bordel de curve.

Expand full comment
author

tare aia cu autocad-ul :))

Expand full comment
Oct 18, 2023·edited Oct 18, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Ce buna aducere aminte! Am pornit cu informatica in 1987 cand un prof de mate a facut un club mic unde ne strangeam a facem scheme logice pt probleme matematice si pe o a doua tabla cu creta scriam liniile de cod in BASIC. Ulterior de prin 88-89 am avut acces la celebrele HC-uri dar si Sintez-uri (cu proceoare Z80) urmand ca in liceu sa punem mana pe primele PC-uri (cine isi mai aminteste 8086, 286 si 386 XT si AT) si inceputurile facultatii in campusul Tudor Vladimirescu unde studentii si-au facut propria retea punand mana de la mana ca sa poata sa fie in retea cu RAV (oamenii vremii stiu cine e) si celebrele secvente "Let's kick ass and chew bubble gum". Dupa am trecut prin firme de computere, telecom si altele.

Pe tot drumul asta software-ul piratat (ma intreb si acum de unde aveam casetele cu IKARI WAR pe Z80 si toate celelalte - ca Loom pe 286 si Duke Nukem sau Half Life in a doua parte a anilor 90 - astea ultimele erau din campus sau colegi - cine avea CD writer era rege pe vremea aia) era regula iar orice soft cu licenta era exceptia (exceptandd Clubul de Calculatoare al unui ONG afiliat Fundatiei Soros care dadea acces gratuit studentilor la calculatoarele lor cu acces internet la mijlocul anilor 90).

Avand acces la aceste resurse si find curiosi, cateva generatii de tineri flamanzi (la propriu dar si de cunoastere) s-au " jucat" cu tot ce le-a picat in mana de la Corel, suita Adobe, sisteme de operare, 3dMax, Autocad sau Office si pana la documentatia obtinuta gratuit pentru certificarea CCNA de la CISCO si asa a aparut o generatie intreaga de oameni calificati in operarea computerizata dar si de ingineri software si hardware.

Acum ne permitem si avem acces din abundenta (exceptie Apple TV+ pe streaming care si daca vine oficial in RO voi refuza sa il platesc, se oate trai si fara) dar interesul generatiei care are varsta pe care o aveam noi cand ne-am infectat cu pasiunea asta, e diluat. Confortul asta duce la generatii mai slabe (nu vorbim aici de exceptii sau varfuri ci de medie). Bine ca totusi a inceput sa existe o scanteie de venture capital si aici si ca apar finantari pentru startup-uri la care nici nu putea visa acum 5 ani.

Expand full comment
Oct 18, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Articolul asta mi-a readus vibe-ul de student, in anul I, în căminul 16 din Hașdeu. Unde Sharky, sysadmin, pentru o sticla de Cola punea la share ce vroiai tu pe DC++.

Expand full comment
author

Bun baiat :)) Eu mi-am reaminit cum am cumparat din Regie Diablo 2, asa bine piratat pe 4 discuri, ca filmele le-am vazut abia dupa ani de zile ca ala se trasese prost :)) Desi le dusesem Verbatime, taranii naibii...

Expand full comment
Oct 18, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Excelent articol si foarte ok. Ca o completare, vazusem pe undeva o zicala: "atat de sarac am fost cand eram mic, ca daca nu eram baiat nici nu nu as fi avut cu ce sa ma joc." :))

Si, dincolo de asta, clar anii 90-2000 au fost de mizerie dpdv economic, de la prabusiri de banci, de FNI-uri, si apoi da, cat costau licentele de orice.

Partea "amuzanta" aici - pentru hiper-eticienii snowfleicsi - e ca azi Adobe, care e totodata si un beneficiar direct al piratarii (cel putin pe Photoshop, dar nu numai - adica faptul ca cine pirateaza ca sa invete un soft, cand are bani, din comoditate, va cumpara acel soft) are niste cresteri fabuloase de castiguri, year on year...

Expand full comment
author

multumesc :)) Pai da, le-a comvenit pe termen lung.

Expand full comment
author

Nu cred ca e vb de generatii mai slabe, ci de o intrare in normal.

Expand full comment

Ipocrizia asta generală care a cuprins întreaga lume este aberantă și grețoasă. Dar am rămas puțini cei care mai avem câte ceva de obiectat la lucrurile flagrant greșite în lume :)

Expand full comment
author

corect!

Expand full comment

Ai punctat foarte bine la capitolul nostalgie.

Iar concluzia e 100% on point.

Expand full comment
author

multumesc, Cronicare!

Expand full comment

Ai ratat știrea momentului,închiderea site-ului Filelist.Prietenii știu de ce.

Expand full comment

eu inca mai sper ca nu e adevarat

Expand full comment
author

aparent au gasit pe cineva.

Expand full comment