16 Comments

Certificatele verzi... O masura buna, pe care romanii au luat-o frumos si pe romaneste au facut o mamaliga...

Planul european era ca certificatele verzi sa se acorde companiilor care produc energie regenerabila, urmand sa fie decontate, prin vanzare pe o piata reglementata, iar companiile energofage sa fie obligate sa cumpere un anumi numar anual. Se incuraja astfel dezvoltarea de energie regenerabila, cu o preconizare de 60% pentru 2033...

Primii ani a fost frumos, erau companii din Cehia sau Germania care veneau in Romania sa faca parcuri fotovoltaice. Ii deranja pe baietii destepti din energie schema, asa ca in 2016 Guvernul Romaniei a decis peste noapte sa acorde certificate verzi si companiilor care nu produceau energie regenerabila (sa fie echitabil pentru toti), iar apoi dupa 6 luni, au mai plafonat si pretul certificatelor verzi. Dintr-o data, toti investitorii erau in situatia de a da faliment si au plecat mai ales pe la Bulgari...

Era o mema acum cativa ani, "Dacia a fost ultima cucerire a Imperiului Roman, ca dupa aia s-au prabusit. Imperiul Otoman i-a supus pe romani, apoi s-au prabusit si ei. Comunismul a inglobat Romania si a cazut. Acum suntem in UE..."

Expand full comment
Aug 17, 2023Liked by Sebastian Dracopol

deci noi aducem ghinion :))

Expand full comment

Acest articol imi aminteste de o chestie pe care tot o aud de la batrainii tristi care plang comunismul: "Da, dar toti aveau un loc de munca". Cand aud asta ma enervez tot timpul pt ca oamenii de genul au cumva senzatia ca azi nu iti poti gasi de ceva de munca? Daca nu esti o lene infecta, si nu esti redus mental, eu zic ca poti gasi ceva de munca, ba chiar mai smecher, daca nu iti convine, poti pleca in alta parte. Ah ca nu sunt salariile competitive, asta e alta poveste, dar locuri de munca sunt.....

In legatura cu ce se intampla cu UE, cum sa nu se intample asa ceva cand oamenii sunt ok cu asa ceva si cred toate tampeniile. Niciodata solutia nu este dezvolarea de tehnologii noi, sau solutii care nu implica restrictionarea libertatilor omului. De ce sa construiesti centrale nucleare cand poti taxa si interzice.....

Expand full comment
Aug 16, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Imi place cum scrii, pentru ca nu esti la extreme. Totusi, in articolul de azi ai niste derapaje mai putin gandite:

- "omoram vacutzele". Aici sunt 2 aspecte: 1. Oricum le omoram, acum, ca de aia le crestem; 2. Pe viitor ideea e sa cresti tot mai putin, nu sa ucizi sute de mii de vaci de pe o zi pe alta, ca sa fie mai putine.

- ca sa faci o casa nZeb nu se dubleaza pretul. O casa nZeb se face asa in primul rand din proiectare (se elimina de ex. puntile termice - de ex nu mai faci atatea balcoane si terase si in niciun caz nu le faci sa comunice cu pardoseala; geamuri mai mari pe sud si mai mici pe nord; umbriri; arhitectura simplificata, nu castel; suprafete mai mici si mai bine gandite etc). Practic, cu mai putine balcoane ai costuri mai mici. In plus, se mai adauga termoizolatie, care la o casa de 100 mp iti mai adauga poate 15.000 EUR in plus. Casele ies scumpe pentru ca unii nu gandesc si le fac de 200-300-400 mp, e dreptul lor, dar sa nu se planga apoi ca de consecinte (gen cost incalzire iarna, racire vara). O casa bine izolata aduce si confort suplimentar, pentru ca iarna nu mai faci economii la incalzire iar vara nu iti mai bate AC-ul in cap 24/7. E ca si cum te-ai plange ca nu te lasa politia cu taburet in loc de scunul de sofer confortabil.

- fermele de panouri fotovoltaice se pun de obicei pe terenuri care nu sunt destinate agriculturii, deci toata povestea asta cu reducerea suprafetei cultivabile e o teorie fara cap. Sunt atatea dealuri si in Romania care nu au fost niciodata folosite pentru agricultura, si atatea terenuri agricole care sunt cultivate pe suprafete foarte intinse. De asemenea, exista propuneri si se pot pune panouri pe zone pasunabile, care asigura si umbra animalelor, printre altele.

- Uniunea Europeana nu trebuie sa ceara acordul cetatenilor ei, din 2 motive: 1. Majoritatea cetatenilor sunt prosti, in special in tarile slab educate cum e Romania. Daca ai face in Romania un referendum care cere cresterea salariilor, ghici care ar fi rezultatul (consecintele le stim de pe acum); 2. UE decide prin reprezentanti - de aici exista europarlamentari. Acum, daca si astia is prosti, ghinionul nostru.

Expand full comment
author

Cu vacile ma refeream la ineptiile astea https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/03/ireland-would-need-to-cull-up-to-13-million-cattle-to-reach-climate-targets si la ce se intampla in Olanda de vreun an.

Cu casele spuneam ca nu toti isi pot permite, indiferent de cat de mare/mica este si asta taie niste drepturi elementare unor oameni, din dorinta unor cretini stangisti, majoritatea care au lucrat toata viata lor pe salarii mari la stat.

Cu acordul cetatenilor, nu suntem nici mai prosti sau mai destepti ca altii, suntem la fel. Dar nu imi aduc aminte cand am fost intrebati daca vrem sa lasam legile UE sa fie PESTE cele nationale si hotararile lor judecatoresti la fel. Nu exista nicio limita pentru ce pot decide singuri, nu exista referendumuri cum e la noi cand schimbi constitutia, nimic. Aia pot decide orice si asta e o problema foarte mare.

Cat priveste referendumul cu salariul, ala iese in orice tara din lume, nu doar la noi.

Expand full comment
Aug 16, 2023Liked by Sebastian Dracopol

Avem privilegiul să asistăm la declinul și dispariția unei civilizații.

Expand full comment
author

Da, singura parte nasoala e ca suntem in ea.

Expand full comment

Shared!

Expand full comment

Cum nu avem unde fugi? Fugim in Asia! :)) ca oricum alora li se rupe.

Expand full comment

Un amendament: de bine, de rau, in comunism aveai ce citi. Nu ma refer la cartile care faceau din satul romanesc un rai pastoral (din care colectivizarea si "inginerii" de la Partid lipseau cu desavarsire) ori din comunitatile de mineri sau siderurgisti niste personajele "cool", care traiau doar pentru planul de productie, flirturile inocente cu tovarasele si fotbal - ma refer la titluri emblematice din literatura universala (atentie, nu neaparat capodopere sacrosante, dar intrate in constiinta publicului international), pe care le-am gasit din plin in biblioteca bunicilor.

Cat despre poluarea produsa de Uniunea Europeana, daca noi vrem sa fim si curati, si proactivi - de ce ne tai tu aripile? :)))

Expand full comment
author

Nu aveai, erau numai mizerii cenzurate si doar clasicii aia super boring. Eu eram mic si abia descoperisem SF-ul si erau doar mizerii rusesti si prostii romanesti scrise de dobitoci gen CTP disponibile.

Expand full comment

Well, inseamna ca eu am avut noroc: am descoperit SF-ul dupa anii '90, direct cu Herbert, Asimov si Clarke.

Pana atunci, pe langa Jules Verne si James Clavell, mai aveai Paul Feval, Alexandre Dumas, Prus - nu cred ca astea intra chiar in categoria "boring".

In plus, bunicii mei aveau destule jurnale si relatari de calatorie. Alea, mai mult ca oricare altele, trebuie sa fi fost cenzurate - dar erau orice, numai boring nu.

Expand full comment
author

Si eu l-am redescoperit tot dupa 90 cu Nemira, Vremea, Rao.. ❤️🇷🇴

Expand full comment

Puteai citi Jules Verne, James Clavell.

Iar colectiile alea de SF-uri din anii 50-60, care se mai gaseau pe la parinti sau prin biblioteci erau chiar amuzante. Paradoxala aventura a lui Ion Manzatu era dea dreptul antologica; aveam 11 ani si eram socat ca cineva poate scrie un SF in care vorbea de rachete cu 5 trepte ca la un autoturism...

Expand full comment
author

era ok Jules Verne ca nu aveam alternative, citeam carti scrise cu 100 de ani in urma....Colectiile alea SF erau majoritar despre comunismul glorios care cuicereste galaxia, scrise de ingineri in stilul ala greoi si enervamt. Cred ca de atunci am ramas cu traume cu scriitorii rusi, singurii care mi-au placut pe SF au fost fratii Strugatski.

Expand full comment

Da, alea cu comunistii care conduceau cursa spatiala, iar capitalistii erau aia rai ce voiau sa distruga planeta... erau de-a dreptul penibile. Norul lui Magelan de Stanislaw Lem era remarcabil. Ceva cu o statie a NATO care ajunge la o alta planeta si ii ataca pe bastinasi; noroc mare ca sosesc comunistii si ii salveaza...

Expand full comment